Trivselregler

I vår bostadsrättsförening bygger vi på gemenskap och delaktighet. Tillsammans äger vi föreningen och fastigheten, och vårt boende formas av oss alla. Att äga en bostadsrätt innebär att vi delar ansvaret för våra gemensamma utrymmen och deras skötsel.

Styrelsens syfte med dessa regler är inte att införa en mängd förbud, utan att skapa de bästa förutsättningarna för trivsel och god boendeekonomi. Genom dessa trivselregler har vi kommit överens om hur vi ska agera som grannar.

Det här bör du som boende känna till!

 

Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsreglerna.

 

Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter reglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

 

För vem gäller reglerna?

Reglerna gäller inte bara dig som bostadsrättshavare, även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandsgäster.

 

Vad händer om inte reglerna följs?

Om reglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningens och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.

 

Har du frågor?

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen. Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.

Vad gäller i BRF Spiken 1?

Telefoni, Bredband & Kabel-TV

Föreningen har 2023-01-01 tecknat en gruppanslutning via Tele2 för bredband och grundutbud av TV-kanaler. Kostnaden för detta ingår i hyresavgiften. Läs mer om hur du aktiverar gruppanslutningen HÄR. Väljer du en annan leverantör eller tilläggstjänster ombesörjer du själv kostnaden.

Vissa medlemmar har valt att installera fiberoptiskt bredband via Sundbybergs stadsnät. Alla lägenheter har möjlighet att ansluta till detta. Tjänsteutbudet presenteras på www.sundbybergsstadsnat.se.
 

Elektricitet

Varje lägenhet betalar för sin egen el. Kontakta Vattenfall vid inflyttning och utflyttning för nätägarskap. Du väljer själv elleverantör.
 

Störningar

"Ditt golv är grannens tak"

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Fastigheten är byggd 1929 och har träbjälklag med tunna mellanväggar. Ytterväggar och skorstenar är av tegel. Det blir onekligen lyhört.

Tänk på att vara hänsynsfull och undvik att föra oväsen som att t.ex. spela för hög musik eller gå i skor inomhus i onödan. Störningsregler gäller dygnet runt, men är särskilt viktiga mellan:

  • 22.00-07.00 på vardagskvällar och söndagar
  • 23.00-09.00 på fredagar och lördagar

Informera grannarna om renoveringstider och försök att utföra bullriga arbeten på vardagar mellan 08.00 och 17.00.​ Om du själv upplever störningar, prata först med grannen som stör. Om störningarna fortsätter, notera när och hur och tala med styrelsen.


Nycklar

Varje lägenhet har fått minst tre nycklar till fastigheten. Nycklarna är spärrade och kan endast beställas av föreningen. Om du behöver fler nycklar, mejla ordförande och ange antal. Föreningen debiterar självkostnad för extra nycklar. Fastighetsnyckeln öppnar porten och gemensamma utrymmen som vind, källare och tvättstuga. OBS! Nyckeln öppnar även soptunnorna.

Lägenhetsdörrarnas lås är individuella och det finns ingen huvudnyckel. Låsen byttes vid senaste trapphusrenoveringen och varje lås kommer med tre nycklar. Dessa är inte spärrade, och varje medlem får själv beställa extra nycklar av låssmed.

Lägenhetslåsen har en spärrfunktion. Observera att om du spärrar vredet måste nyckel även användas från insidan om någon är kvar i lägenheten.


Tvättstuga

Tvättstugan bokas med den låspropp som tillhör lägenheten. Man får inte ta någon annans bokade tid. Om tiden inte utnyttjas, fråga gärna den som bokat om du kan använda den. Ingen allmän städning av tvättstugan sker, så var och en ansvarar för att städa efter sig.


Balkong

Lagra aldrig skräp, sopor eller gamla saker som du egentligen skall slänga på balkongen. Det ser inte trevligt ut gentemot dina grannar, och dessutom lockar det till sig både gnagare och fåglar.

 

Du får inte grilla på din balkong! Grillplats finns i trädgården.

 

Du som är rökare använder självklart en askkopp när du röker, men försök att visa hänsyn mot grannar som är känsliga för rök och röklukt.
 

Grill och uteplatser i trädgården

Bokning av grill och uteplatser görs på lista vid utgången till trädgården. Flera tider kan bokas. Eftersom många medlemmar har sovrum mot trädgården ska det vara tyst efter kl. 23.00.

Se till att städa efter dig för att göra rent åt nästa sällskap, samt undvika att attrahera råttor och andra skadedjur. Av samma anledning är det inte tillåtet att mata fåglar inom fastigheten.


Bastu

Bokning av bastu sker på lista utanför. Var och en ansvarar för städning och snygghet i bastun och duschar. Bastun får användas mellan kl. 08.00 och 22.00 alla dagar.


Sophantering

Föreningen har två sopkärl för mat- och hushållsavfall till höger om byggnadens portar, vid gaveln av fastigheten bredvid trädgårdens nedgång. Sopluckorna är låsta och öppnas med fastighetsnyckeln. Likt många byggnader i centrala Sundbyberg har vi i föreningen inget dedikerat rum eller sopkärl direkt kopplade till bostaden. Sophantering av plast, metall, glas, papp, elektronik, och en del grovsopor sker därför närmast vid Returpunkten.

Större grovsopor som elektronik, möbler och annat skräp måste du själv ta till återvinningscentralen. Lämna aldrig avfall utanför sopkärlen. Felaktig avfallshantering kan leda till böter för föreningen.

Mer om avfall och återvinning finns här:
http://www.sundbyberg.se/bygga-bo-miljo/avfall-atervinning.html


Trapphus & cykelförvaring

Förvaring av saker i trapphuset är inte tillåten av brandsäkerhetsskäl. Detta inkluderar även egna mattor, krukväxter vid ingången. Cyklar och barnvagnar ska förvaras i avsedda utrymmen.

Cyklar ska förvaras i cykelrummet i källaren. Det är inte tillåtet att ha cykeln stående i trapphuset. Barnvagnar bör placeras i källargången om det är trångt i entrén och oavsett var de placeras får de inte hindra fri passage. Det är livsviktigt att brand- och ambulanspersonal kan komma fram!

För att annonsera på anslagstavlor krävs föreningens godkännande. 


Källare & Vind

På vind och källare får personliga tillhörigheter endast förvaras på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom på vind och i källare.


Säkerhet

a) Kontrollera att dörrarna till entré och trädgård går i lås efter in- och utpassering. Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta.

b) Släpp inte in obekanta personer i fastigheten.

c) Ge inte ut portkoden till obehöriga.

d) Se till att din lägenhet har en fungerande brandvarnare enligt bostadsrättslagen.

e) Meddela styrelsen om du under en längre tid är borta från din lägenhet.


Felanmälan

Tvättstugan:
Om det är något fel på maskinerna, meddela någon av de personer som finns angivna på anslaget i tvättstugan.

Övriga fel:
Fel i fastigheten anmäls i första hand till styrelsens ordförande. Se anslagstavlan för aktuell kontaktinformation.


Försäljning av lägenhet

Det är styrelsen som beviljar medlemskap i Spiken 1. En köpare måste uppfylla de krav som anges i lag och stadgar, exempelvis kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen.


Lägenhetsförsäkring

Samtliga lägenheter är lagförpliktigade att ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Tillägg för bostadsrätt är en försäkring som skyddar dig vid eventuella brand- eller vattenskador. Se till att du har rätt försäkring!


Underhåll

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du för att underhålla din lägenhet enligt föreningens stadgar. Detta inkluderar golv, väggar, tak, inredning av kök och badrum, glas och innerbågar i fönster samt inner- och ytterdörrarnas insida. Du är skyldig att reparera skador och ha en hemförsäkring som täcker bostadsrätt.

Föreningen svarar för allt yttre underhåll samt de centrala installationer som berör oss alla, som t ex värme, el, ventilation och vatten. Ibland behöver vi ordna med underhåll och reparationer av dessa. Information lämnas alltid i din brevlåda eller via e-post flera dagar innan hantverkarna kommer. Om du inte kan vara hemma informerar vi om var nycklar ska lämnas.

 

Gemensamma kostnader

Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackningar när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och el för uppvärmning av vatten betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.

 

Ombyggnader

Mindre förändringar i lägenheten är tillåtna, som att byta golv eller vitvaror. Väsentliga förändringar, såsom ingrepp i bärande konstruktioner eller ändringar av vatten- och avloppsledningar, kräver dock styrelsens godkännande. I vissa fall kan bygglov också behövas. Kontrollera alltid med styrelsen innan du startar en renovering så att inga misstag sker.

 

Ändringar i bärande konstruktioner måste godkännas av styrelsen innan de utförs. På grund av husets speciella konstruktion är i stort sett alla väggar att betrakta som bärande, så det är väldigt viktigt att du kontaktar och får styrelsens godkännande, även vid ändringar som kanske kan betraktas som mindre.